Naše ponuka
 
 
 
 
 

Miluji se a tečka: Budování sebelásky

Mám tlusté břicho. Mám velký nos. Mám malá prsa. Mám křivé nohy, polámané nehty, roztřepené vlasy a žluté zuby.

Která z vás se v tom vidí? Uvědomili jste, že často na sobě hledáme samé nedokonalosti a nevidíme na sobě nic jiného než chyby? Přestaňme s tím.

Když se podíváte do časopisu nebo na sociální sítě, co vidíte? Z každého něco. Jednou je to dokonalá tvář a tělesné proporce, jindy zase nedokonalosti a návody, jak přijmout sebe sama. Jak se smířit se svými chybami a naučit se je mít rád. Protože to je důležité. Abychom se měli rádi takoví, jací jsme. Abychom se nestyděli za své chyby, neschovávali je. Abychom si dali krátkou sukni i když máme celulitidu, vyčesali drdol i když nám odstávají uši nebo dali obtažené tričko na břišní rolky 😊

A skutečně je třeba se to naučit. Na co se však zapomíná je fakt, že nejen o tom je sebeláska. Zkusme se nezaměřovat na nedokonalosti a ich následné přijetí. Zkusme se zaměřit na to, co se nám na sobě líbí.

Jsem krásná

Už jste se někdy zamysleli, co je na vás krásné? Tato část bude asi těžší. Pro většinu z nás je problém přiznat své kvality. Hlavně ty fyzické. Vypadali bychom namyšleno a to se přece nepatří.

Mám pro vás roli. Zkuste se postavit před zrcadlo a pořádně se v něm ohlédnout. Pozvrtejte se, prohlédněte si každou část těla a zaměřte se na to, co je krásné. S čím jste spokojeni. Najděte si něco, na co jste hrdí, co chcete vyzvednout, když se oblékáte nebo líčíte. Možná jsou to vaše krásné oči, smyslné rty, souměrné nohy, výrazné lícní kosti, brada, kotníky nebo dokonalá zápěstí. Jakákoli jedinečná vlastnost. Podtrhněte tato pozitiva a postupně začněte vnímat krásu ve svém nitru i venku. Pamatujte, že krása je subjektivní a každý má něco výjimečného, co stojí za vyzvednutí. Buďte hrdá na to, kým jste.

Já mám krásné oči a vosí pas. Mluvím o tom? Ne. Protože mám tisíc dalších částí, které nesnáším, tak mluvím raději o nich. Neboť tak se to patří, tak jsem naučená a tak mi je to přirozené. Začala jsem však na tom pracovat. Jste první, kterým to říkám a úplně veřejně. Líbí se mi můj dřík. Tedy většinu času. Dokud se nepřeji a nejsem nafouknutá a celkem se necítím mizerně. Ale o to nejde.

Jde o to, naučit se hledat na sobě to hezké. Dnes mluvím o fyzické kráse, důležitá je samozřejmě i ta vnitřní.

Krása není jednotný standard

Snažte se přehodnotit definici hezky. Není jednotný standard, ale spíše rozmanitý soubor různých vlastností a jedinečných rysů. Každý má svou vlastní hodnotu, která nespočívá jen ve fyzické podobě, ale také v osobnosti, schopnostech, osobním kouzlu, smíchu, vystupování, komunikaci, laskavosti.

Věnujte každý den chvíli na podporu své sebeúcty. Může to být krátká meditace, psaní deníku s pozitivními myšlenkami nebo opakování afirmací, které zdůrazňují vaši hodnotu. Tímto způsobem si budete postupně budovat pozitivní myšlení.

Rozvíjejte své záliby

Zaměřit se na činnosti a záliby, které vás naplňují radostí a uspokojením, je důležitým krokem k posílení vašeho duševního a fyzického blaha. Provádění činností, které vám přinášejí radost a naplňují vás pozitivní energií, může zásadně ovlivnit váš celkový pohled na sebe a život i sebe sama.

Sama na sobě jsem si všimla, že s nečinností přichází mentální úpadek. Po delším období, kdy jsem churavělá, případně mám hodně práce a celé dny přesedím na gauči s počítačem na kolenou, přičemž si chvíle krátím koláči a pizzou, cítím se hůře. Přestože tato nečinnost je na krátkou chvíli úžasná, časem přijde zhoršená nálada a najít na sobě pozitiva je stále obtížnější.

Postupně jsem si uvědomila, že fyzická aktivita a zdravá strava mají přímý vliv na moji celkovou spokojenost. Nemusí to platit u každého, ale u mě to tomu tak je. Proto je důležité zjistit, co funguje právě vám.

Zkoušejte různé činnosti, experimentujte s různými formami pohybu, stravou, koníčky. Důležité je nalézt zdravý a vyvážený přístup, který podporuje váš duševní a fyzický blahobyt. Nechte se inspirovat, ale nejdůležitější je poslouchat své vlastní tělo a pocity, abyste našli nejvhodnější cestu k lepšímu sebevědomí a pohodě.

Podpora od blízkých lidí

Hledejte podporu od přátel a rodiny, kteří vás povzbuzují a akceptují takové, jací jste. Otevřete se komunikaci a vyjadřujte své pocity. Často zjištění, že nejste sami ve svých pocitech, může vytvořit silné pouto s jinými lidmi a posílit vaši sebelásku. Zkuste si na toto téma spolu promluvit a řekněte si mezi sebou o svých kvalitách. Podpořte se a pomozte je najít jeden druhému. Zkuste to u děcka vína, abyste prolomili ledy 😊

Odborná pomoc

Pokud bojujete s nízkým sebevědomím nebo máte problémy s akceptací sebe sama, neváhejte vyhledat odbornou pomoc od psychologa nebo terapeuta. Profesionální pohled a podpora mohou být klíčové při překonávání vnitřních překážek a budování zdravějšího vztahu k sobě.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze